Ruoka & juoma

Viinitonkka, joka loppuu aina liian nopeasti

Ei sillä, että joisin paljon viiniä, mutta näin kesäisin sitä kyllä kuluu, esimerkiksi tomaattikastikkeeseen, parsarisottoon, simpukoihin ja tottakai ihan sellaisenaan ruoanlaiton lomassa tai ruoan kanssa. Joskus myös ihan vain siksi, että ansaitsee pitkän päivän päätteeksi lasillisen hyvää valkoviiniä.

Viinitonkka, joka säilyy pulloa pidempään käyttökelpoisena ja vielä maistuu hyvältä, tulee siis vähän niin kuin tarpeeseen, jos niin nyt voi viinistä mitenkään sanoa.

50 degrees riesling valkoviini viinitonkkaOngelmana tässä on se, että ruoasta riippumatta viiniä tarvitaan desistä kahteen, ei pullollista. Tavallinen pullo on siis monesti liian iso. Pikkupulloissa valikoima on heikko. Hanapakkaukset olisivat siitä hyviä, että ne säilyvät huomattavasti kauemmin, mutta suurin osa niistä maistuu kaikkea muuta kuin hyvältä. Eikä uusia tule kauhean usein kokeiltua, sillä jos sattuu ostamaan parin-kolmen litran verran huonoa viiniä, niin voi luoja, kuinka se ketuttaisi.

Onneksi on poikkeuksia ja hyviä löytöjä. Vuosi tai pari sitten törmäsin tähän 50° Riesling -viinitonkkaan Viinihullun päiväkirjassa – ja kokeiltuani ihastuin samantien. Sen jälkeen se on ollut ainoa viinitonkka, jota ostan kotiin.

valkoviini viinitonkkaSuurin osa tonkkaviineistä saa vain pahalle päälle ja pettymään. Sitten on tämä, joka tuo ruokiin juuri sopivasti hapokkuutta ja tyhjenee salakavalasti kuumien kesäpäivien aikana, koska maistuu niin hyvältä.

50° Riesling on kepeä, kuiva ja kirpeä eli ihan täydellinen sekä ruoanlaittoon että seurusteluun, eikä muuten häviä hiukkaakaan monille pulloissa myytäville rieslingeille. Ei siis ollenkaan huonosti reilun parinkympin tonkkavalkoviinille. Tätä voi suositella siis todellakin lämmöllä niille, joilla on samankaltaisia viinihaasteita kuin täällä.

Tämän viini ainut huono puoli on, että se loppuu aina aivan liian nopeasti.

Ja koska tämä postaus kertoo viinistä, on pakko sano: parhaita asioita aikuusuudessa on se, että jääkaapissa voi olla viinitonkka humaltumistarkoituksien sijaan ihan tavallisia päiviä varten.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Maija
  09/06/2016 at 20:20

  Otan vinkistä vaarin! ;-)

  • Reply
   Reetta V.
   09/06/2016 at 20:46

   Jes, ota! Et tuu pettymään tai jos tuut, ni tuu sit huutelee mulle. :D <3

 • Reply
  Siiri
  10/06/2016 at 08:17

  Perjantai aamu ja mun rupes tekemään mieli viinilasillista…ja sienirisottoa! Koska kokataan?:’D

  • Reply
   Reetta V.
   10/06/2016 at 11:52

   Jos sun alkoi tehdä mieli viiniä, niin tää oli aika onnistunut postaus. Ja hei pian voitais! <3

  Leave a Reply