Lyhyestä virsi kaunis, joten jätä alkulöpinät sikseen ja sanon vain, että tässä olisi lista hyväksi havanituista jutuista toteutettavaksi Pietarissa.

Pietari 29

Koettavaa

1. Grand Maket eli pienoismallimuseo
Kuvittele yksi valtava, lähes koko Venäjää ja sen eri alueita esittävä, liikkuva, interaktiivinen pienoismalli, joka on aivan täynnä pieniä yksityiskohtia ja katseltavaa. Me vietimme museossa reilut kaksi tuntia ja pidempäänkin olisimme viihtyneet, mutta nälkä alkoi vaivata.

www.grandmaket.ru

4. Lumiere Hall
Taidemuseot ja -näyttelyt eivät ehkä ole kaikkia varten. Minä rakastan niitä, mutta jos totta puhutaan, en jaksa katsella tuntitolkulla toinen toisiaan muistuttavia historiallisia teoksia. Jos ne kuitenkin esitetään valtavan kokoisessa pimeässä hallissa eri kokoisille näytöille heijastettuina ja animoituina, tarinanomaisesti edeten ja hyvillä musiikeillä höystettynä, olen myyty. Ja siinäpä siis tarpeeksi syytä suunnata Lumiere Halliin.

www.lumierehall.ru

3. Takapiha, Kamennoostrovsky Prospekt 26-28
Kun museoista, nähtävyyksistä, keskustan vilinästä ja prameiden rakennuksien julkisivuista saa tarpeekseen, tekee mieli hengähtää. Ja siihen tarkoitukseen Pietarin sokkeloiset takapihat ovat aivan täydellisiä. Mondon Pietari-oppaasta bongattu Kamennoostrovsky Prospekt 26-28 on yksi suurimmista – juuri sellainen, että kun ensimmäisestä porttikongista pujahtaa sisään, alkaa hetken päästä epäilyttää, mitä seuraavan kulman takaa löytyy ja minne oikein lopulta päätyy.

Pietari 2Pietari 12Pietari 3

Ravintolat

1. Mari Vanna
Sitä monesti reissussa toivoo, että pääsisi paikallisen mummon luokse syömään niitä oikein perinteisiä ruokia. Istumaan sohvalla posliiniastioiden, ristipistotöiden, mustavalkovalokuvien ja kukkakuosien keskellä. Mari Vannassa pääsee aika lähellr. Täällä tuntuu ihan siltä kuin istuisi paikallisen mummon olohuoneessa. Ruoatkin ovat sieltä perinteisimmästä päästä: stroganoffia, bors-keittoa, sillisalaattia, suolakurkkuja sekä kaiken maailman kasviksia pikkelöitynä.

www.marivanna.ru

2. Sakartvelo
Vain ja ainoastaan Sakartvelossa on mahdollista kuulla filmitähden elkein käyttäytyvän omistajan laulavan samalla kun itse nauttii valtavia annoksia maukasta georgialaista ruokaa. Vain ja ainoastaan Sakartvelossa saattaa myös päätyä osaksi Pietarissa asuvien georgialaisten syntymäpäivän juhlintaa eli tanssimaan ja laulamaan keskellä ravintolaa heidän kanssaan. Ruoka – etenkin hatsapurit ja saslikit – ovat täällä niin hyviä, että Sakartveloon on pakko päästä joka ikisellä Pietarin reissulla.

Sakartvelo TripAdvisorissa

Pietari 4Pietari 23

Maisteltavaa

1. Hatsapuri
Kuvittele pitsa, jonka päällä ja sisällä on juustoa. Sellainen on georgialainen pitsa eli hatsapuri. Mahdollisesti parasta tässä maailmassa.

2. Pelmenit
Venäläisten versio ravioleista eli siis pelmenit ovat täydellistä lohturuokaa: lämpimiä, suolaisia, rasvaisia ja maukkaita. Sekään ei haittaa, että ne tarjoillaan smetanan kanssa.

3. Bors-keitto
Suomesta saatavat bors-keitot ovat laimeita kopioita venäläisestä bors-keitosta. Sen enempää selittyjä se ei kaipaakaan. Suosittelen vain lämmöllä kokeilemaan.

4. Piirakka
Perinteiset venäläiset piirakat saattavat näyttää kuivilta ja tylsiltä, muttei kannata antaa ulkoasun hämätä. Ne nimittäin ovat täynnä makua. Oma suosikkini on perinteinen kaalilla täytetty versio.

5. Saslik
Taitavasti maustettu ja kypsennetty lihavarras saa jopa tällaisen muka-kasvissyöjän unohtamaan muka-aatteensa ja nauttimaan jokaisella puraisulla. Parhaat olen syönyt Sakartvelossa, mutta hyviä löytyy takuulla muistakin paikoista. Vinkkaa ihmeessä omat suosikkisi!

Pietari 18Pietari 33Pietari 34

Juotavaa

1. Mors
Puolukkamehu, joka sopii kaveriksi niin blineille, pelmeneille kuin stroganoffillekin. Maistuu mummolalle ja vähän nostalgiselle. Saa myös pohtimaan, miksei Suomessa juoda puolukkamehua.

2. Tee
Valitse vihreän teen sijaan mieluummin musta tee tai jokin marjasekoitus, sillä jostakin syystä venäläiset vihreät teet haisevat ihan hikisukilta.

3. Makuviinat
Uusi tuttavuus! En edes tiedä, mikä sana kuvaa näitä juomia parhaiten, mutta kyseessä ei siis ole likööri, vaan jotain huomattavasti vähemmän makeaa. Tarjoillaan shottilaseista ja useissa eri makuvaihtoehdoissa. Itse olen maistanut ainakin kirsikkaa, karpaloa, mustaherukkaa sekä inkiväärin ja tyrnin yhdistelmää.

Piirakka Pietari 14Pietari 28

Illanviettoon

1. Buterbrodsky
Hyvin pietarilainen istuskelupaikka tiiliseinineen ja kattokruunuinen. Tarjoilee erilaisina setteinä muun muassa herkullisia pieniä leipäsiä, jälkiruokia ja juurikin niitä makuviinoja.

Buter Brodsky Bar TripAdvisorissa

2. Bureau
Hampurilaisia ja hassusti nimettyjä drinkkejä. Passion TV -niminen juoma on koristeltu kourallisella karamellipoppareita ja hampurilaisen saa kasata alusta loppuun oman mielen mukaan.

Bureau TripAdvisorissa

3. Do Immigration
Astut pääkadulta sisäpihalle, joka näyttää niin epäilyttävältä, että tekee mieli palata äkkiä takaisin. Jatkat kuitenkin eteenpäin, seuraavalle sisäpihalle. Sieltä löytyy indie loft -henkinen viinibaari Do Immigration, jonka kattoterassista avataan ikkunat kesällä. Samalla sisäpihalla on myös pienin yökerho, jossa olen koskaan käynyt.

Do Immigration Facebookissa

Mikä kuulostaa kiinnostavimmalta? Entä mitä listalta puuttuu?

Posted by:Reetta V.

Kauniissa Suomen Turussa asuva pöytälaatikkorunoilija, intohimoinen valokuvaaja ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka rakastaa hyvää ruokaa, pehmeää kahvia, värikkäitä matkoja, joogaamista sekä unelmien tavoittelemista.

4 thoughts on “ Nähtävää & koettavaa Pietarissa ”

  1. En ole ikinä käynyt Pietarissa enkä aio käydä. Mutta minusta on kuitenkin mukava lukea ihmisten matkakertomuksia.
    Osallistu kastehelmi arvontaan mun blogissa.
    Oikein hyvää torstai päivää sulle.

    1. Olen käynyt satoja kertoja Leningradissa , aikana Neuvostliiton, hurjalla -90 alkuvuosina jo -80 luvun loppuvuosina, ja jos elonpäiviä piisaa, niin haluan nähdä sen nykypäivän Pietarina.

      1. On varmaan kiinnostavaa nähdä kaupungin muutokset eri vuosikymmeninä. Aiemmista vuosikymmenistä en itse niin tiedäkään, mutta nykypäivän Pietari on kyllä huikea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *