Tytöttely, tasa-arvo ja feminismiHarva sitä tuntuu kehtaavan ääneen sanoa, mutta minäpä sanon nyt sitten kuitenkin: olen feministi. Ja muutenkin aika herkkänahkainen tytöttelyn sekä sen suhteen, että kaikkia meitä kohdeltaisiin tasavertaisina.

Muutama vuosi sitten olin harjoittelijana yhdessä mainostoimistossa, jossa samaan aikaan minun lisäkseni oli kaksi muuta harjoittelijaa: mies ja toinen nainen. Lähes koko kesä meni hyvin, mutta toiseksi viimeisellä harjoitteluviikollani meille naispuolisille harjoittelijoille tuli sähköposti, että nyt olisi muutama sata pahvilaatikkoa koottavana, hoidatteko. Miespuolinen harjoittelija oli iloisesti jätetty mailista pois, eikä kukaan kai olettanut, että hän niitä tekisi. Tytöiltä sen sijaan oli ihan ok kysyä. Ilmoitin, etten muuten kokoa ja sain otsaani teknisesti taitava, mutta asenneongelmainen -leiman. Ei sillä, ettenkö olisi voinut. Olen työelämässä ahkera ja tunnollinen, mutta tämä oli periaatekysymys.

Etenkin työelämässä mietin monesti, miten miespuoliset ystäväni jossakin tilanteessa toimisivat. Kiltiksi kasvatetulle tytölle se ei kuitenkaan ole kovin helppoa. Omien mielipiteiden esittäminen rohkeasti on haastavaa ja ikäviä sanomisia tulee pehmennettyä lempeällä hymyllä. Patistan myös toisia naisia monesti olemaan rohkeampia työssään, esimerkiksi palkkatoiveidensa suhteen. Sillä vaikka palkkaeroista puhuminen onkin aiheellista ja tarpeellista, ei voida syyttää vain yhteiskuntaa tai tottumuksia. Sillä syy siihen, että naisten euro on 80 senttiä, saattaa myös osittain olla ihan meidän omaa syytämme. Emme vain kehtaa pyytää yhtä paljon. Vähättelemme osaamistamme ja arvoamme. Otamme mieluummin hyvältä kuulostavan tittelin kuin korkean palkan.

tytöttely, tasa-arvo ja feminismiCollege-paita – Pure Waste
Pipo – DefShopista* (saatu)
Farkut – GinaTricot

Kaikkein eniten tuohdun kuitenkin deittailuun ja parisuhteisiin liittyvistä tasa-arvoasioista.

Ei ole kauaa, kun yksi ystäväni deittaili kundia, joka hyvin alkuvaiheessa ehti tokaista jotakin tyyliin ”älä nyt viitsi, tyttönen”. Arvatkaa vaan tulistuinko, kun kuulin? Ystävää se ei tuntunut juurikaan haittaavan, mutta koitin huomauttaa, että jos mies (joka kutsuu itseään mieheksi, ei pojaksi) sanoo naista tyttöseksi, ei hän takuulla pidä tätä saman arvoisena kuin itseään. Miettikää nyt: mitä jos minä sanoisin ikäistäni miestä poikaseksi ja pojuliksi?

Onhan sitä itsekin ehtinyt vuosien varrella sietää vaikka minkälaista kohtelua. Kun on kuitenkin ollut kaksi vuotta tasaväkisessä parisuhteessa ja puolitoista kunnioittavassa työyhteisössä, näkee tällaiset asiat vähän eri tavalla. Mitä tulee esimerkiksi parisuhteeseen, en vieläkään osaa sanoa, kumpi meillä sanoo sen viimeisen sanan ja näyttää kaapin paikan.

Ja tytöttely, sitä ei ole ollut kertaakaan. Eikä pitäisikään olla. Koska lopultahan se on meistä itsestämme kiinni, minkälaista kohtelua siedämme ja vaadimme. Liika on tietenkin liikaa, enkä todellakaan tarkoita, että toisen pitäisi palvoa maata jalkojen alla. Mutta tasa-arvoista kohtelua, sitä jokaisen meistä pitäisi vaatia. Työelämässä, parisuhteessa ja vapaa-ajalla.

Eikä vain naisten, vaan myös miesten.

Posted by:Reetta V.

Kauniissa Suomen Turussa asuva pöytälaatikkorunoilija, intohimoinen valokuvaaja ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka rakastaa hyvää ruokaa, pehmeää kahvia, värikkäitä matkoja, joogaamista sekä unelmien tavoittelemista.

4 thoughts on “ Sano ei tytöttelylle ”

  1. Itse olen myös tytöttelyä ja pojittelua vastaan! Sanon heti jos joku varsinkin omaa ikää lähellä oleva ihminen kutsuu minua tytöksi tai tytteliksi. Jos nyt uimarannalla äiti sanoo lapselleen että odota että tyttö menee ensin, en asiaan puutu mutta työyhteisössä ja parisuhteessa ehdoton ei tytöttelylle/pojittelulle.

    1. Jee hyvä! Ja joo tuo onkin ihan ymmärrettävä tilanne, mutta työelämässä tai parisuhteessa ei. Kumpikaan siis, tytöttely tai pojittelu. :)

  2. Työtöttelyn päästän toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos sen kummemmin ajattelematta jos kyseessä on vitsailu tai leikki mielinen vähättely, eli sellainen tilanne jossa todennäköisesti itse käytän myös leikkimielisiä vähättely nimiä ja vitsailen, mutta jos joku vakavassa tilanteessa alkaa tarkoituksella työttelemään tai vähättelemään niin sanon kyllä kärkkäästi että pitää suunsa kiinni. :D .. Mutta en kyllä silti laske itseäni feministiksi, mä en vaan pidä siitä että vähätellään tai että joku nostattaa itseään tarpeettomasti korkeammalle jalustalle. :)

    1. Hei kiitos kommentista soona! <3 Ja ihan totta kyllä, että riippuu aika paljon tilanteesta. Mutta feminismi, se sen sijaan on kyllä tasa-arvon kannattamista, ei naisten aseman korostamista ;) Yhtä lailla siis kuin kannatan naisten olojen parantamista myös miesten, koska jossain asioissa myös miehet ovat heikommassa osassa kuin naiset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *