Päivä Tallinnassa on juuri sopivan kokoinen irtiotto kiireiseen kesään ja arkeen ylipäätään. Yö laivalla, päivä kaupungissa, illaksi kotiin. Siinä ajassa ehtii syödä hyvin ainakin kolme kertaa, kiertää vanhan kaupungin, Telliskiven tai jonkin muun kiinnostavan alueen, monta ihanaa pientä putiikkia ja yhden supermarketin.

Laiva on perillä jo yöllä ja kaupunkiin meidät häädetään kello 07:30. Ensimmäinen tehtävä on löytää kahvia ja heti sen jäkeen aamupalaa. Sitten päivä Tallinnassa voikin alkaa.

Tallinna_vanhakaupunki_1Tallinna_Telliskivi_2Isoikkunaisen, tiiliseinäisen F-Hoonen suosituimmat ruoat ovat tarjoilijan mukaan aamupalat. Harmaa sadesää saa minut valitsemaan kaurapuuron, ison latten ja kylkeen vielä vihersmoothien; matkakumppanini Siiri valitsee smoothien ja latten seuraksi syrnik-lettuja. Useiden metrien korkuisista ikkunoista kajastaa hennosti harmaata sadepäivän valoa puna-keltaiseksi maalatulle lankkulattialle, julisteilla päällystetyille tiiliseinille ja ala-asteesta muistuttaville puutuoleille.

Puuro on unelmanpehmeää ja kermaista, vihersmoothie myrkkyä muistuttavasta värityksestään huolimatta yllättävän makeaa ja minttuista, syrnikit makean rahkaisia, latte paksua kuin mikäkin. Isosilmäinen nuorimies, tarjoilijamme, on niin ystävällinen, että tekee mieli kutsua hänet mukaan viettämään päivää kanssamme, ellei hänen työvuoronsa olisi juuri alkanut.

Tallinna_F-Hoone_TelliskiviPäivä Tallinnassa blogiTallinna_F-Hoone_Telliskivi_2Telliskivi on täydellinen kohde tällaisille pikkuputiikkeja sekä tehdasmiljöötä rakastaville. Alueelta löytyy värikkäitä seinämaalauksia ja graffiteja, persoonallisia pikkuputiikkeja, jotka myyvät kaikkea sisustuksesta luonnonkosmetiikkaan ja kahviin, viikonloppuisin järjestetään pihakirpputoreja, ruokapaikat ovat sopivasti rouheita ja rentoja.

Kotiin tuliaisiksi tekee mieli napata jotakin jokaisesta liikkeestä: yhdestä hauskasti nimettyä, paikallista luonnonkosmetiikkaa, toisesta virolaista designia, kolmannesta kahvia kauniissa paketissa. Yksi pieni liike on erikoistunut riippumattoihin. Hyllyt notkuvat sateenkaaren värisiä tuotteita, kattoon on ripustettu yksi esille. Haaveilen ostavani yhden todella värikkään ja iskeväni sen skandinaavisen mustavalkoiseen olohuoneeseeni väriläikäksi.

Luonnonkosmetiikkaa myyvässä putiikissa on huumaava tuoksu. Ensimmäisille hyllyille on nostettu tuttuja merkkejä, Weledaa, Madaraa ja Dr. Hauschkaa, peremmältä löytyy vieraampia merkkejä, joilla on söpöjä nimiä. Herkulliselta tuoksuvia tuotteita on niin paljon, etten pysty valitsemaan. Poikaystävälle ostan viereisestä liikkeestä Ööloomin panda-unimaskin ja hymyilen, kun kuvittelen mielessäni, kuinka söpöltä toinen näyttääkään öisin tuo kasvoillaan.

Meitä onnistaa: täällä järjestetään tänään pihakirppis. Suojaudumme sateenvarjon alle ja kierrämme pöydät, jotka notkuvat antiikkiastioista ja monenlaisista vaatteista. Minä ihastun yhteen sinisävyiseen mekkoon ja kun saan tingattua sen hinnan lompakosta löytyviin kolikkoihin sopivaksi, teemme kaupat.

Tallinna_Telliskivi_1Tallinna_Kohvik InspiratsioonPäivä Tallinnassa jatkuu Telliskiven jälkeen päämäärättömällä hortoilulla vanhan kaupungin mukulakivillä, kun koitamme löytää suojaa sateelta. Lounaspaikaksi valitsemme ulospäin huomaamattomalta näyttävän Kohvik Inspiratsioonin, jonka sisustus on kotoisa sekoitus betonilattiaa, vintagehuonekaluja, samettia, kirjapinoja sekä parhaat päivänsä nähneitä leikkokukkia.

Ruokalista on huojentavan simppeli, mutta valitseminen tuottaa silti päänvaivaa. Vegeburgerit saavat veden herahtamaan kielelle, raaka mango-perunakeitto kiehtoo, vitriinin kakut näyttävät suussasulavilta. Päädymme tarjoilijattaren suosituksesta talon vegeburgereihin ja kun ne kannetaan pöytäämme, uskomme tehneemme oikean päätöksen. Burgerissa ei ole eläinperäisiä tuotteita (edes juustoa!), mutta punajuuripihvi, sipulihilloke ja avokadoviipalet tekevät siitä niin maukkaan, ettei niitä osaa edes kaivata.

Päivä TallinnassaTallinna_street art_1Poikkeamme myös Viru-keskuksessa, mutta sen ihmispaljous saa aikaan lähinnä ahdistusta. Kierrämme joitakin putiikkeja, kunnes hermostumme ja lähdemme väljemmille vesille.

Ennen laivamatkaa takaisin nautimme aikaista illallista Viru-hotellin ja sataman välissä sijaitsevassa Sfäärissä. Viereisellä kadulla on vilskettä ja meteliä, mutta osittain maan alla oleva putiikin ja ravintolan yhdistelmä on tunnelmaltaan tyynen rauhallinen. Kun ovi sisään astuessa sulkeutuu takana, hiljenevät äänet. Jäljelle jäävät ravintolassa soiva musiikki ja pienistä ikkunoista pehmeästi kajastava valo. Ruokalistalla on raikkaita aineksia ja perinteisempiä ruoka-annoksia: tartar-pihviä, merenelävärisottoa, pasta carbonaraa ja monia kasvisruokia. Tarjoilija suosittelee päivän kalaa ja risottoa. Minä valitsen risoton, Siiri bataattimuusin vuohenjuustolla ja juureslastuilla. Kumpikaan ei petä.

Viereisessä pöydässä pienikokoinen, harmaantuva nainen kehuu kahvia, sitä seuraavan pöydän naisilla on syntisen hyvännäköiset leivokset edessään. Ruoan jälkeen kierrämme putiikin puolen ja ihastelemme kauniita pyykinpesuaineita ja minimalistisia vaatteita.

Tallinna_sfäär_1Tallinna_Telliskivi_3Tallinna_sfäär_2Kotona Turussa olemme laiva-, ratikka- ja bussimatkan jälkeen lopulta puolenyön aikoihin. Kesäisessä kaupungissa hämärtää vienosti. Jokilaivojen ja joenvarren ravintoloiden valot heijastuvat Aurajokeen, kaupungissa sataa. Tuntuu kotoisalta.

Päivä Tallinnassa tekee tehtävänsä. Reilun vuorokauden mittaisen reissun jälkeen on virkeä olo, sellainen kuin reissun jälkeen kuuluukin olla. Parasta lyhyessä reissussa on, että sunnuntaina saa herätä omasta sängystä ja valmistautua tulevaan viikkoon.

Kuva minusta – Siiri Saarela

Posted by:Reetta V.

Kauniissa Suomen Turussa asuva pöytälaatikkorunoilija, intohimoinen valokuvaaja ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka rakastaa hyvää ruokaa, pehmeää kahvia, värikkäitä matkoja, joogaamista sekä unelmien tavoittelemista.

4 thoughts on “ Päivä Tallinnassa – kahviloita, putiikkeja & sadetta ”

  1. Kuulostaapa onnistuneelta reissulta! Pitää varmaan itsekin suosia päiväreissuja loppukesästä, kun alkukesä on mennyt pidemmillä reissuilla – jotka on kyllä ihania, mutta omaa sänkyä ja suihkua tulee kyllä toisinaan ikävä.

    1. No oli kyllä hyvä reissu, ei voi valittaa! Ja päiväreissuja voi todellakin suositella, vaikka pitkät reissut ovatkin aivan ihania. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *