budapest28

budapest10Tarkoituksena oli kirjoittaa tämä teksti heti elokuisen Unkarinmatkan jälkeen, mutta se on vain venynyt. Reissupostauksen kirjoittaminen on tuntunut yllättävän vaikealta, kun ei ole halunnut kuulostaa teennäiseltä matkaoppaalta. Totean siis vain, että Budapestiin kannattaa matkustaa, koska:

1. Budapest on kaunis
1. ja edullinen.
2. Lähes kaikki puhuu hyvää englantia
3. Asiat hoituu helposti
4. Tehtävää ja nähtävää riittää
5. Viini ja ruoka on todella hyvää

Unkarissa on halpaa. Siis ihan käsittämättömän halpaa, jos kuusi aikuista syö maittavan ja täyttävän lounaan yhteensä 30 eurolla ja illallistaa fine dining -tyyliin 100-150 eurolla. Niinpä!Halpaa on. Lisäksi unkarilainen ruoka ja etenkin viini on ihan järjettömän hyvää. Hyvin simppeliä, tuhdisti maustettua ja järjettömän herkullista.

budapest29

Jokainen Budapestiin suuntaavaa löytää nähtävyydet varmasti ilman minun vinkkejäni, joten skipataan ne. Sen sijaan muutama mieleen painunut juttu on pakko mainita!

Rauniobaarit
Suurimmaksi osaksi juutalaiskorttelissa sijaitsevat rauniobaarit ovat niin sympaattisia, ettei niitä kannata jättää illalla väliin, vaikka päivän aikana olisi kävellyt jalat vesikelloille. Meidän asunto sijaitsi aivan tämän korttelin keskellä ja valinnanvaraa baarien suhteen riitti. Kuitenkin se suurin ja nimekkäin eli Szimpla Kert ihastutti eniten. Yhtenä iltana tuijotimme täällä mustavalkoelokuvia, toisena nautiskelimme viinistä ja miljööstä.

Viini
Unkari on viini-intoilijalle (ei välttämättä viini-hifistelijälle) ihana kokemus! Kun kerta toisensa jälkeen saa hyvää viiniä, ei pulloja vaan voi olla raahaamatta kotiinkin asti. Erityisesti suosikiksi nousivat paikallinen jälkiruokaviini Tokaji, joka sai tämänkin makeita viinejä karttavan ihastumaan. Toinen kokeilemisen arvoinen on Szekszardin alueen Cabernet Franc-rypäleestä valmistettu punaviini. Mikäli viininmaistelu kiinnostaa enemmänkin, kannattaa suunnata juutalaiskorttelissa myös sijaitsevaan Doppioon, jossa voi sekä maistella viinejä että ostaa niitä mukaan.

R_budapestissa2

Kylpylät
Koska jättää pahimmat turistirysät tässä matkapostauksessa väliin, unohdetaan samantien ne tunnetuimmat eli Gellért ja Szechenyi. Me kävimme kyllä jälkimmäisessä, mutta todellisuudessa maininnan arvoinen paikka on 1500-luvulla rakennettu pieni turkkilaiskylpylä Király. Bakteerikammoisten tosin kannattaa välttää, sillä rakennus on paikoittain varsin rähjäisessä kunnossa. Kupolikattoinen allashuone on kuitenkin niin kaunis, että jos pikkuasioista ei jaksa välittää, kylpylässä kannattaa käydä nauttimassa nostalgisesta tunnelmasta ja rentouttavan kuumista kylvyistä.

budapest3

budapest12

budapest22

budapest20

Kauppahalli
Kaupungin suurin kauppahalli sijaitsee kävelykatu Vaci Utcan päässä ja vaikka itse paikka ei ihan sieltä mielenkiintoisimmasta päästä olekaan, siellä voi käydä lounaalla ja ostamassa paikallisten käyttämää paprikamaustetta kotiin. Yhdet matkan parhaista aterioista tuli syötyä kauppahallin yläkerrassa, jossa useasta pienestä kojusta valittiin se omasta mielestä houkuttelevimmalta näyttävä annos, joka sitten syötiin kojujen vieressä seisaaltaan. Toinen vaihtoehto on napata eväät mukaan herkullisista kojuista ja suunnata Tonavan varteen piknikille.

Unkarilainen ruoka
Pyrin ulkomailla etsimään ravintolan, jossa iltaa istuvat kaupungin asukkaat turistien sijaan ja jonka ruokalista on kirjoitettu paikallisella kielellä, eikä englanniksi. Budapestissa kuitenkin tuli varsin nopeasti huomattua, että ero paikallisten ja turistien suosimissa ravintoloissa oli melko häilyvä, kunhan pysyi pois kaikkein ruuhkaisimmilta kaduilta. Sen sijaan itse ruoan suhteen sai huomata, että parhaiten unkarilaiset osasivat perinteiset padat ja keitot, kuten gulassin, mutta pihvit ja jälkiruoat tuottivat monesti pettymyksen.

R_budapestissa6

budapest27

Pyrin matkoilla välttämään pahimpia turistikohteita ja löytämään aidosti mielenkiintoisia paikkoja, mutta tällä kertaa oli hämmentävää huomata, miten moni matkailijoiden suosima kohde, kuten aiemmin mainittu rauniobaari Szimpla Kert, oli näkemisen arvoinen, eikä vain houkutukseksi rakennettu viritelmä. Hämmentyä sai myös paikallisten erinomaisesta englanninkielen taidosta. Mitä ikinä pitikään hoitaa, se onnistui paljon helpommin kuin aluksi kuvitteli. Minkälaisia kokemuksia teillä on Budapestistä?

Posted by:Reetta V.

Kauniissa Suomen Turussa asuva pöytälaatikkorunoilija, intohimoinen valokuvaaja ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka rakastaa hyvää ruokaa, pehmeää kahvia, värikkäitä matkoja, joogaamista sekä unelmien tavoittelemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *