lihaton lokakuu 1Lihaton lokakuu. Tai tässä tapauksessa itseasiassa marraskuu, sillä hidas sytytys, oli kiire ja mitä näitä tekosyitä nyt on.

Ajatuksella on leikitty monta kertaa. Mitä jos ryhtyisi kasvissyöjäksi? Mitä jos ei söisikään enää lihaa? Mitä ruokaa jäisi kaipaamaan tai olisiko jotakin, mitä ilman ei osaisi olla? Entä saisiko tarpeeksi proteiinia ja olisiko se kallista?

Ja kun kaverikin innostuu asiasta, muuttuu jossittelu teoiksi ja kokeiluksi. Eli lihattomaksi kuukaudeksi.

Parin viikon takainen telekonferenssi sitten vahvisti asiaan: ei lihaa kuukauteen. Maitotuotteet ja kananmunat ovat sallittuja, samoin kala, sillä kumpikaan meistä keksinyt yhtään järkevää syytä jättää sitä pois. Varsinkin kun suosii kasvatettua kotimaista kirjolohta, joka on WWF:n kalaoppaassa vihreällä.

lihaton lokakuu 2Meistä kumpikaan ei kuitenkaan ole kovin ehdoton periaatteissaan, joten sovittiin, että joissakin tilanteissa poikkeukset ovat ok. Kuten nyt vaikkapa isänpäivänä tai jos jo aiemmin on ehtinyt sopia lihapataillan ystävien kesken.

Ensimmäinen viikko ei tuntunut missään, päinvastoin. Nautin ruoanlaitosta ihan uudella tavalla, samoin värikkäistä lounaskulhoistani. Ja hitsiläinen, kun on ollut hyvä mieli koko ajan! Ruoka on ollut raikasta, värikästä ja hyvää – juuri sellaista, josta pidän. Lounaskulhoni ovat pitäneet sisällään kaikkea mahdollista hyvää, mitä jääkaapista on löynyt. Iso kasa kasviksia, kuten parsakaalia, porkkanaa ja paprikaa. Siihen päälle vielä kikherneitä, papuja, kalaa tai juustoa.

Aamu- ja välipalat sen sijaan ovat olleet ihan samanlaisia kuin normaalistikin: puuroa, smoothieita, proteiinipannareita.

Helppoa tästä tekee se, ettei heittämällä alettu sentään vegaaneiksi ja että kalaakin saa syödä. Ja sitä muuten tulee syötyä. Huomattavasti vaikeampaa olisi kokeilla kuukautta kokonaan ilman eläinperäisiä tuotteita. Ehkä joskus, mutta ei tällä kertaa.

lihaton lokakuu 3Niin ja mitä tulee proteiinin määrän, omien laskujeni mukaan (täysin epäpäteviä eivätkä millään tasolla luotettavia), saan sitä enemmän kuin tarpeeksi – siitäkin huolimatta, että kasviproteiini ei välttämättä imeydy yhtä hyvin kuin lihasta saatava. Ja jos totta puhutaan, niin eipä sillä proteiinin määrällä niin paljon ole merkitystä, kun ei ole mikään fitnesskisaaja tai ammattiurheilija. Eikä välttämättä olisi sittenkään.

Tässä vaiheessa kun kokeilua on takana 12 päivää, on fiilis siis erinomainen. Unohduksissani olen tosin ehtinyt suunnitella ainakin ribsien ja pihvin kokkaamista, mikä on aiheuttanut jonkin verran huvitusta ympärillä olevissa – siis niissä tyypeissä, joille olen vasta hetki ennen ehtinyt selittää tästä lihattomasta kokeilustani…

Minkälaisia fiiliksiä kasvisruokavalio sussa herättää? Ja mitä ruokaa jäisit kaipaamaan, jos ryhtyisit kasvissyöjäksi?

Posted by:Reetta V.

Kauniissa Suomen Turussa asuva pöytälaatikkorunoilija, intohimoinen valokuvaaja ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka rakastaa hyvää ruokaa, pehmeää kahvia, värikkäitä matkoja, joogaamista sekä unelmien tavoittelemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *