Vaihdoin olohuoneen maton, eikä muu sisustus enää toiminutkaan. Siispä vaihdoin myös sohvatyynyt ja myöhemmin huoneen järjestystä. Viime kesänä sitten taas ostin mekon, josta kuulsi läpi, eikä sitä voinut käyttää sellaisenaan. Ostin siis hetkeä myöhemmin alusmekon. Mies sen sijaan osti itselleen pari vuotta puvun ja kun vanhat kengät eivät sopineet yhteen, hän hankki uudet. Ja kun kannoimme kotiimme uudet kaiuttimet, tarvitsimme uuden tv-tason, sillä vanhan päälle ne eivät mahtuneet.

Yhdellä uudella tavaralla on tapana muuttua moneksi.

Tällä viikolla sain tietää, että ilmiölle on olemassa nimikin: Diderot-vaikutus.

Termi koostuu kahdesta väitteestä.

Ensimmäisen mukaan kaikkien ostettavien tavaroiden on vastattava ostajan käsitystä hänen identiteetistään. Koko omaisuuden on siis oltava yhtenäinen kokonaisuus. Toisen väitteen mukaan muista eroavan tavaran ostaminen voi johtaa kulutuskierteeseen. Kun yksi tavara ei siis sovikaan joukoon, pitää ostaa jotain muuta, että se sopisi.

Diderot-vaikutus selittää siis, miksi yksi uusi tavara voi johtaa useampaan. Eli miksi uusi mekkoni muuttui mekoksi ja alusmekoksi ja miksi mieheni osti puvun kanssa kengät ja vyön.

Käy järkeen, eikö vain?

Mutta mistä identiteetti sitten koostuu? Välillä tuntuu, että yllättävistäkin asioista, kuten työpaikasta ja tittelistä, palkkatasosta tai kotikunnasta, harrastuksista ja omaisuudesta. Seikoista, joilla ei lopulta ole mitään tekemistä identiteetin kanssa.

Niiden kautta on kuitenkin helppo määritellä itseään. On eri asia sanoa olevansa toimittaja kuin insinööri. Ihan erilainen fiilis tulee myös, jos kertoo harrastavansa tanssia tai jousiammuntaa.

Tuntuu kuitenkin vaaralliselta määritellä itseään niin väliaikaisten asioiden kautta. Mitä sitten, kun niitä ei ole? Kuka olen ilman työpaikkaa ja titteliä, harrastuksia ja omaisuutta, tai ihan erilaisissa vaatteissa. Työ voi vaihtua, harrastukset muuttua, palkkataso nousta tai laskea.

Mutta onhan minulla identiteetti ilman niitäkin. Olen paljon muutakin kuin tittelini tai palkkatasoni, harrastukseni ja some-seuraajieni määrä.

Olen minä myös ilman yhtään mitään. Miksi sitten annan niin monien asioiden vaikuttaa identiteettiini ja kuluttamistapoihini?

Posted by:Reetta V.

Kauniissa Suomen Turussa asuva pöytälaatikkorunoilija, intohimoinen valokuvaaja ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka rakastaa hyvää ruokaa, pehmeää kahvia, värikkäitä matkoja, joogaamista sekä unelmien tavoittelemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *