Älä salaile sitä, vaan kerro rohkeasti. Kerro ystäville, tuttaville, vanhoille ja nykyisille työkavereille, perheenjäsenille ja vanhoille koulukavereille. Kerro tilanteesi ja toiveesi: mitä haet, mistä haaveilet.

Useasta silmäparista on hyötyä. Joku toinen saattaa bongata jotakin sellaista, mitä et itse huomaa. Tai sitten muistaa sopivassa tilanteessa, että sanoit olevasi kiinnostunut vaihtamaan työpaikkaa tai että haaveilet uudenlaisista tehtävistä.

reetta v 2Pari viikkoa sitten tapahtunutta: ystävä kysyy, tunnenko töitä vailla olevaa copywriteria. Kysyn kahdelta, he ovat kiinnostuneita, kerron eteenpäin. On varsin mahdollista, ettei koko työpaikkailmoitus tule ikinä julkiseksi.

Paljon puhutaan piilotyöpaikoista. Hämäävä termi, joka antaa vähän salaseuramaisen kuvan, vaikka todellisuudessa kyse on monesti vain yllättävästä tarpeesta.

rento toimistoasu 2Reetta v 3Työttömyys ei taida olla kauhean hohdokasta, ainakaan suurimman osan mielestä. Ei ole ihme, ettei siitä halua siis huudella. Ehkä kuitenkin pitäisi. Sama juttu työpaikkaa vaihtaessa, mutta jotenkin olen saanut sen käsityksen, että siitäkin halutaan olla monesti hiljaa. Hyville työkavereille kuitenkin kannattaa kertoa – he tietävät parhaiten osaamisesi ja persoonasi, minkä vuoksi heidän suosittelemat työpaikat saattavat osua ihan erityisen hyvin oikeaan.

Kun olen itse etsinyt töitä viime vuosina, olen kertonut siitä monille kuulumisiani kysyneille. Käynyt läpi toiveeni ja tilanteeni, sekä saanut sen jälkeen muilta monia ehdotuksia sekä ilmoituksia, joita en olisi itse huomannut.

reetta vtoimistolook 2Neuletakki – Second Female
Raitapaita ja nahkalaukku – Selected Femme
Farkut – GinaTricot
Nilkkurit ostettu pienestä espanjalaisesta putiikista

Epäilen, ettei kukaan löydä yhtään piilotyöpaikkaa lähettämällä summamutikassa hakemuksia eri yrityksiin ja pitämällä sormia ristissä (korjatkaa toki, jos olen väärässä). Samalla taas kymmenien tai satojen hakijoiden joukosta voi olla vaikea erottua avointa työpaikkaa hakiessa. Hyväkin hakija voi helposti hukkua massaan, jos ei onnistu tuomaan hakemuksessa esille juuri niitä asioita (ja vähän enemmänkin), joita yritys etsii.

Sen sijaan kasvattamalla omia verkostojaan ja pitämällä sopivasti meteliä omasta osaamisestaan saattaa löytää työpaikan (jopa piilossa lymyävän). Niin kävi minullekin nykyisen työpaikkani suhteen. Ja edellisessäkin paikassa iso vaikutus taisi olla ystävän suosituksella.

Samaa vai eri mieltä? Kommentoi ja kerro omat kokemuksesi!

Kuvat otti Siiri

Posted by:Reetta V.

Kauniissa Suomen Turussa asuva pöytälaatikkorunoilija, intohimoinen valokuvaaja ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka rakastaa hyvää ruokaa, pehmeää kahvia, värikkäitä matkoja, joogaamista sekä unelmien tavoittelemista.

6 thoughts on “ Kun haet töitä ”

 1. Sulla on aika mustavalkoinen ote tuohon työelämään, ei seihan noin mee! Kannattais kasvaa ensin ennen kuin julkasee tollaista!

  1. Heh, tämä taitaa kyllä olla aika mustavalkoinen teksti, vaikka aihe on kaikkea muuta! Tällä kertaa halusin tuoda esille tämän asian, koska niin monta kertaa olen itse törmännyt siihen. :)

 2. Aivan samaa mieltä! Piilotyöpaikkoja syntyy jatkuvasti ja suositteluilla on tänä päivänä valtava merkitys, kun hakijoita on paljon. Hyvä kirjoitus ja näkökulma aiheesta :)

  1. Kiitos Emma kommentistasi! Ja todellakin: suosittelulla sekä kasvavissa määrin verkoistoilla on ihan valtava merkitys. Suomalaisille tuo jälkimmäinen ei taisa olla kovin luontevaa, mutta ehkä pikku hiljaa. :)

 3. Hei Reetta!

  Itse sain myös valmistumiseni jälkeisen ensimmäisen työpaikan puhtaasti verkoston kautta – kukapa olisi uskonut, että kaverin sosiaaliseen mediaan postaama työtarjous poikisi kymmenen minuutin haastattelun jälkeen jo miltei puoli vuotta kestäneen työsuhteen? :)
  Hienoa, että nostat myös tavanomaisesta hakutyylistä poikkeavia tapoja esille.

  Blogisi on muuten viimeisen vuoden aikana kehittynyt huimasti, joten hyvää työtä!

  Aurinkoisempaa kesää sinne kauppatorin kulmille!

  1. Voi hitsi miten kiva on kuulla, että sun mielestä blogi on on kehittynyt huimasti, kiitos! Kiva kuulla, että kaikki tuskailu ja pähkäily ei ole mennyt hukkaan. :D

   Ja aivan huikeaa kuulla, että sinä(kin) olet työllistynyt nimenomaan verkoston kautta! Tällaisia juttuja on yllättävän paljon. Harmi vain, että niin harva ymmärtää arvostaa verkoston merkitystä, vaikka eihän se toisaalta ole ihme. Itsekin oppinut vasta, kun on nähnyt hyödyt käytännössä.

   Kiva että kävit kommentoimassa! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *