gdansk old town buildings
Muistikortilla tasan 385 valokuvaa, kielen päällä monta uutta makua ja jalat kovettumilla kaikesta kävelystä. Varsin onnistunut reissu siis. Näin lyhyen matkan perusteella on vaikea kirjoittaa mitään kovin kattavaa, mutta tässä on päällimäiset ajatukseni, joita Gdansk ensi kosketuksella herätti.

Gdansk lyhyesti:
 • Kuvattavaa riittää enemmän kuin jaksaa ymmärtää. Jokaikisessä kadunkulmassa on joko raunio, kaunis vanha rakennus, kirkko tai katutaidetta. Sain vähän väliä juosta muuta joukkiotamme kiinni, kun jäin kuvaamaan milloin mitäkin, kuten lammikossa kylpeviä puluja tai silmiä hivelevän kauniita rakennuksia.
 • Pääkadun ja joen varrelta voi kuin voikin löytyä hyviäkin ravintoloita, vaikka ne ensisilmäyksellä vaikuttaisivatkin turisteja varten kehitellyiltä paikoilta. Yleensä kiertelen mieluiten korttelin tai kaksi kauemmas kaikkein suosituimmista kaduista löytääkseni parhaat ravintolat, mutta Gdansk oli poikkeus. Jopa pahasti turistimaisilta näyttävät ravintolat osoittautuivat varsin hyviksi. Etenkin joen varrella sijaitseva Gdanski Bowke yllätti positiivisesti niin palvelulla kuin ruoalla.
 • Olin etukäteen laittanut korvan taakse muutaman mielenkiintoiselta kuulostavan museon, mutta harmikseni juuri Kansallismuseo sekä Nykytaiteen keskus olivat kumpikin kunnostettavana (?), eikä meillä siis ollut mahdollisuutta vierailla niissä. Sen sijaan Merenkulkumuseo oli positiivinen yllätys! Näyttely oli aivan valtava ja sisälsi hirmuisen määrän pienoismalleja sekä havainnollistavia kuvia ja esineitä.
 • Paikasta toiseen liikkuminen Gdanskissa oli helppoa. Etenkin keskustan alueella kaikki oli muutaman kilometrin säteellä toisistaan eli melkein kaikkialle pystyi helposti kävelemään. Myös junat ja bussit toimivat näppärästi ja suurin osa paikallisista oli hyvinkin avuliaita, kun kysyimme neuvoa milloin mistäkin aiheesta.
 • Dumplingsit, niin suolaiset kuin makeatkin, ovat mahdollisesti parasta lohturuokaa kylmissään värisevälle ja nälkäiselle matkaajalle, joka on kierrellyt jalkansa väsyksiin.
 • Luumuviini sopii älyttömän hyvin sushin kaveriksi. Nyt harmittaa, ettei tätä tullut ostettua kotiin viemisiksi!
 • Kannattaa pakata sukkahousut mukaan, jos mielii pukeutua yksien ainoiden farkkujen sijaan siihen hameeseen ja mekkoon, jotka on pakannut mukaan.
Mites siellä, onko Gdansk jo koettu? Jos, niin mitä jäi mieleen?

old own gdanskneptunus suihkulähde Gdanskissagdansk old buidlingsgraffiteja gdanskissagdansk katu vanhassa kaupungissakukkia ikkunalaudalla gdanskissacats in gdanskkuva gdanskistaikkuna gdanskissapuluja gdanskissagdansk rauniotgdansk old towngdansk by the water

Posted by:Reetta V.

Kauniissa Suomen Turussa asuva pöytälaatikkorunoilija, intohimoinen valokuvaaja ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka rakastaa hyvää ruokaa, pehmeää kahvia, värikkäitä matkoja, joogaamista sekä unelmien tavoittelemista.

4 thoughts on “ Gdansk – mitä jäi mieleen? ”

 1. Upeita kuvia! Gdansk näyttää kyllä hyvältä – vanhoja taloja ja rosoista kauneutta. Mäkin olen juuri tuommoinen kuvaaja, että aina hiihtelen perässä kamera räpsyen ja saan juosta muita kiinni :)

  1. Gdansk oli kyllä upea! Haha, ihanaa, että on kohtalotovereita! :D Onneksi oli lenkkarit jalassa, niin ei ollut niin paha juosta koko ajan muita kiinni.

 2. Hieno postaus Gdanskista! Itse kävin vuosi sitten helmikuussa ja käväisimme juurikin kansallismuseossa. Sieltä sai kyllä hyvän käsityksen Gdanskin historiasta. Parhaiten mieleen jäi myös ihana pieni paikallinen lounaspaikka ihan keskustan ytimessä, jossa söimme valtavat uuniperunat. Harmi vaan, etten muista paikan nimeä enää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *