Siitä on jo pari viikkoa, kun palattiin Kööpenhaminasta – korkea aika kertoa fiiliksiä, vai mitä?

En rakastunut Kööpenhaminaan yhtä kovaa kuin aikanaan Pariisiin, mutta jotain kaupungissa oli, mistä ei vain voinut olla pitämättä. Ehkä se samankaltaisuus Suomeen, mutta kuitenkin sopiva erilaisuus? Tai sitten ne toinen toistaan paremmat ravintolat ja kahvilat. Mene ja tiedä, mutta poikaystävän kanssa ehdittiin puhua jo uudesta matkasta – seuraavalla kerralla kesällä, ettei tarvitsisi välittää luihin ja ytimiin tuntuvasta merituulesta ja pääsisi nauttimaan täysin siemauksin myös puistoista.

Mitä muuta Kööpenhaminasta voisi sanoa? Nyhavn on kuvankaunis, Pieni merenneito nimensä mukaisesti pieni ja söötti; mielenkiintoisia paikallisia suunnittelijoita ja putiikkeja on käsittämättömän paljon; Tivoli on kaunis talviaikaankin iltavalaistuksessa; jokaikinen ravintola tuntuu tarjoavan luomua, ekologista ja biodynaamista ja polkupyörällä pääsee ihan oikeasti joka paikkaan.

Kööpenhamina Nyhavn satamaNyhavn satama KööpenhaminaPieni merenneito patsasPaikasta toiseen tallustellessa ei ole vaikea kuvitella, miksi kööpenhaminalaiset ovat maailman onnellisimpia. Jokaiselle tuntuu löytyvän jotain. Tämä korostuu erityisesti Nørrebrossa sijaitsevassa Superkilen-puistossa, johon muista maista ja kulttuureista Kööpenhaminaan muuttaneet ovat saaneet kertoa, mitä omasta maastaan toisivat puistoon. Ja kaupunki on toteuttanut. Lopputuloksena on sympaattinen kaupunkipuisto, jonka nurkissa sijaitsee vaikka mitä. Puisto ei ole talvisaikaan mikään must-see, mutta hauska kokemus, jos sattuu tällä puolella kaupunkia oleskelemaan.

Superkilen puisto Kööpenhaminan NörrebrössaChristianiaSitten on tietysti vielä Christiania, josta kuvia ei tullut napattua, mutta jossa vierailu oli samaan aikaan jännittävää ja hirmu sympaattista. Kävimme paikan päällä tosin sunnuntai-aamuna, joilloin vapaakaupunki tuntui uneliaalta ja vähän autiolta – ainoat ihmiset näkyivät pääkadulla. Rakennukset ja ympäristö ovat rappioromanttisuudessaan mielenkiintoista pällisteltävää.

Sateinen KööpenhaminaJa sitten ne ravintolat. Voiko Kööpenhaminasta edes puhua mainitsematta sanallakaan ravintoloita? Tuskinpa. Ennen reissua aavistuksen verran harkinnassa oli laittaa osa matkabudjetista Nomaan, mutta hinta sekä tieto siitä, että pöytävarauksen saamiseksi täytyy olla sinnikäs ja pitkäjänteinen, sai meidät lopulta siirtämään vierailua ravintolassa toiseen kertaan. Tällä reissulla suosikit taisivat löytyä ihan muualta kuin fine diningin parista. Huomionarvoista on kuitenkin se, ettei yksikään Kööpenhaminassa testatuista ravintoloista osoittautunut huonoksi. Yksi keskinkertainen ja toinen puhtaasti hämmentävä paikka koettiin, mutta suurin osa ravintoloista oli toinen toistaan erinomaisempia.

Kööpenhaminan kauppahallitTorvehallerneKööpenhamina kauppahalliJostain syystä onnistuin yllättymään myös siitä, kuinka hyvä shoppailukaupunki Kööpenhamina oikeastaan onkaan. Kyllähän se nyt tiedossa oli, mutta jotenkin se tuli silti yllätyksenä. Positiivinen oli etenkin se, kuinka paljon kaupungissa oli paikallisia suunnittelijoita ja merkkejä. Mielenkiintoisia putiikkeja kun tuntui olevan joka kulmalla. Ja sitten tietenkin Bianco, josta piti käydä hakemassa yhdet kengät. Myyjä yritti kovasti saada ostamaan kenkien hoitotuotteita, mutta koitin selittää, että kaikki tuotteet takuulla löytyy kotoa, kun olen aiemmin Biancon liikkeessä työskennellyt.

Carlsberg elefanttiportitNäin jälkeenpäin jäi harmittamaan ainoastaan, ettei aika aivan riittänyt hehkutetulle Louisiana-museolle. Ensi kerralla tälle on kuitenkin pakko varata oma päivä. Jos olisimme tietäneet paremmin, olisimme saattaneet jättää Carlsbergin museon väliin (pettymys) ja suunnata sen sijaan kaupungin ulkopuolelle Louisianaan ihastelemaan modernia taidetta. Ja visiittiä Carlsbergin tehtaalle suunnitteleville voi kertoa, että parasta olivat hevostallit ja oluiden maistelu, mutta siinäpä se. Itse kierros oli pitkäveteinen jopa kolmelle oluen valmistuksesta aidosti kiinnostuneelle vierailijalle.

AuringonlaskuNähtäväksi ja koettavaksi jäi siis ainakin kesä Kööpenhaminassa, illallinen Nomassa sekä kierros modernin taiteen museo Louisianassa. Ensi ja sitä seuraavaan kertaan sitten. Minkälaisia kokemuksia ja fiiliksiä sulla on Kööpenhaminasta?

Posted by:Reetta V.

Kauniissa Suomen Turussa asuva pöytälaatikkorunoilija, intohimoinen valokuvaaja ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka rakastaa hyvää ruokaa, pehmeää kahvia, värikkäitä matkoja, joogaamista sekä unelmien tavoittelemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *