Viime aikoina olen potennut poikkeuksellisen pahaa maailmantuskaa. Ahdistusta ovat aiheuttaneet niin meriin kertyvä muovi kuin muuttuva ilmastokin.

Toivoisin, että voisin vaikuttaa asiohin. Ja voinhan minä. Yksi tapa tai tuote kerrallaan.

Tässä pari hyvää esimerkkiä.

Biohajoava tiskiaine ja bambuhammasharjaBambuhammasharja

Heräsin meidän talouden muoviroskan määrään vasta, kun taloyhtiön jäteaitaukseen tuotiin roskis muovipakkauksia varten. Silloin tajusin, kuinka paljon pelkästään viikossa saamme aikaan muoviroskaa.

Siitä asti olen tarkastellut kriittisesti kaikkea kotiin kantamaani muovia ja pyrkinyt vähentämään sitä järjestelmällisesti.

Kaikelta muoviroskalta ei ehkä voi välttyä, mutta ainakin sitä voi vähentää. Esimerkiksi vaihtamalla muovihammasharjan biohajoavaan bambuhammasharjaan.

Meillä on käytössä Humble Brushin bambuhammasharjat, joista olemme kumpikin pitäneet tosi paljon. Eikä muuten haittaa, että nämä näyttävät paljon kivemmilta kuin muoviset.

Humble Brush -bambuhammasharja 4,70 €

Meidän harjat tilasin Jolien verkkokaupasta.

Ekologinen ja biohajoava tiskiaine sekä bambuhammasharjaBiohajoava tiskiaine

Suomessa valmistetun Musta5101-tiskiaineen sain tupaantuliaislahjaksi ystävältä. Ehkä juuri siksi se on suosikkitiskiaineeni ikinä. Tai sitten siksi, ettei se haise ihan kauhealta kuten suurin osa tiskiaineista, vaan ihanalta. Ei ällömakealta tai liian vahvalta, vaan kevyen mustikkaiselta.

Tiskiaineen sisältö saa muutenkin aika kiva. Ainesosat ovat biohajovia, eikä vahvoja hajusteita tai muita herkistäviä aineita ole käytetty. Ainesosaluettelosta ei löydy myöskään sellaisia nimiä kuin methylisothiazolinone ja methylchloroisothiazolinone, joita on melkein kaikissa muissa tiskiaineissa (sekä shampoissa, hoitoaineissa, suihkugeeleissä ja monissa muissakin).

En välttele montaa ainesosaa, mutta noita kahta superallergeenia sitäkin tiukemmin. Melkein kaikesta kosmetiikasta ne on jo kielletty, mutta tietyin rajoituksin niitä saa vielä olla pois huuhdeltavissa tuotteissa, kuten käsitiskiaineessa. Itselleni nuo ainesosat aiheuttavat ihottumaa ja kuivattavat ihoa, mutta ne voivat aiheuttaa paljon pahempiakin oireita.

Biohajoava tiskiaine 13,50 €

Tätä saa ainakin Maynin omasta verkkokaupasta, Sisustuksen Koodista ja nykyään myös Stokkalta!

Jos sulla on muuten hyviä ekologisia tuotteita tai tapoja mielessä, niin vinkkaa ihmeessä kommenttiboksissa. Olisi myös kiva kuulla, kiinnostavatko tällaiset aiheet yleensäkin.

Posted by:Reetta V.

Kauniissa Suomen Turussa asuva pöytälaatikkorunoilija, intohimoinen valokuvaaja ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka rakastaa hyvää ruokaa, pehmeää kahvia, värikkäitä matkoja, joogaamista sekä unelmien tavoittelemista.

4 thoughts on “ 2 x ekologinen vaihtoehto – tiskiaine ja bambuhammasharja ”

 1. Tidiii! Täällä yksi joka yrittää kierrättää ✌ Meillä on siitä mahtavaa että saadaan poltettua melkein kaikki roska (tarkkaan opiskeltu mitä saa kotioloissa polttaa ja korkeassa lämpötilassa) samalla lämpenee käyttövesi ja talo! Lasit, metallit ym tietenkin omiin roskiin. Roska-auto käy 3 kk välein.
  Meillä kans tota musta5101 tiskiainetta sekä tiskiharja (tykkään!) ja kauhukseni huomasin että aine on loppumassa ja rupesin pohtimaan että onkohan heillä täyttö mahdollisuutta missään vai pitääkö ostaa uusi purkki jolloin vanha pullo on ylimääräistä muovia. ?

  1. Hei mä mietin tänään just ihan samaa, että onkohan noihin täyttömahdollisuutta. Pitää kysellä niiltä, vaikka verkkokaupassa en kyllä moista nähnyt. Ja mulla on kans tiskiharja, se on ihan paras. :)

   Hauska kuulla, että sielläkin kierrätetään ja että ootte vielä ottanut selvää, mitä saa polttaa ja missä asteessa!

 2. Hyvä postaus! :) Itsekin ostin Humble Brushin, mutta valitettavasti en pysty ainakaan vielä ottamaan sitä vakiokäyttöön saati luopumaan kokonaan muovihammasharjasta, koska puinen vain tuntuu suussa niin kauhealta – plus sen harjakset ovat liian kovat ikenille ja tyhmästi epätasaisiksi muotoillut. :(

  1. No voi höh! Mustakin tuntui aluksi vähän oudolta, mutta nyt oon tottunut.
   Jostakin oon myös kuullut, että tasaiseksi muotoillut harjakset ois parhaat, koska ne on hellävaraisimmat ikenille, mutta en tiedä, onko totta.
   Näitäkin taitaa onneksi olla erilaisia, ehkä sullekin löytyy sopiva!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *