Pieni Pariisi-opas Eiffel-torniPariisi tuntuu aiheuttavan suurimmassa osassa meistä ihastusta. Minä olin kuitenkin ennen ensimmäistä Pariisin matkaani aivan varma, että kaupunki on täysin yliarvostettu ja -hypetetty. Että minä kyllä pidän enemmän Berliinistä ja Lontoosta. Mutta kuinkas sitten kävikään? Menin ja hullaannuin enemmän kuin olisin ikinä voinut kuvitellakaan. Ne kaikki pienet kadut ja taidegalleriat; toinen toistaan herkullisemmat ravintolat; tunnelmallinen Seine ja ihana Luxembourgin puisto.

Toisaalta, kun tarkastelee minua ja Pariisia vähän lähempää, ei taida olla ihme, että rakkaus roihahti. Minähän rakastan jo lähtökohtaisesti kaikkia niitä asioita, joista Pariisi koostuu! Ja vielä niidenkin lisäksi kaupungissa on ihan oma tunnelmansa, joka tunkeutuu jonnekin syvälle sielun sopukoihin, eikä lähde sieltä sitten millään, kun kerran sinne on päässyt.

Siispä nyt ollaan siinä tilanteessa, ettei Pariisi-ikävää saa laannutettua mikään. Se on ja pysyy, vaikka sattuisi asumaan kolme kuukautta vajaan sadan kilometrin päässä siitä. Vähän väliä löydän itseni tutkimassa lentojen hintoja tai suunnnittelemassa, milloin olisi paras aika lähteä.

Mitä sitten tekisin, jos lähtisin Pariisiin? Mitä pitäisi nähdä ja tehdä? Mitkä ovat must-jutut Pariisissa? Erityisesti näistä minä haaveilen.

Pariisi – 5 vinkkiä
1. Shoppailua Kiliwatchissa

Rekki täynnä Burberryn vintage-trenssejä, vitriinillinen Hermés’n silkkihuiveja sekä loputtomasti jännittäviä 2hand-vaatteita – sitä Kiliwatch on. Täältä jos jostain on mahdollista löytää ne kaikki aarteet, joihin on vuositolkulla toivonut törmäävänsä sattumalta kirpputoreilla. Hinnat ovat kylläkin kaukana kirpputorien tasosta, mutta tuotteet niin makeita, että niistä maksaa mielellään enemmänkin.

2. Fiilistelyä Sacre Coeurilla

Vaikka kaikki nähtävyydet olisi ehtinyt käydä läpi useaan otteeseen, joihinkin ei kyllästy koskaan. Sacre Coeur on yksi niistä. Kun istuu mäen päällä rappusilla, kuuntelee turisteja viihdyttävää katusoittajaa ja katselee edessä aukeavaa Pariisia, on helppo ymmärtää Keren Annin sanoja: ”You don’t have to belong anywhere to belong in New York or Paris.”  Sacre Coeurilla on joka ikinen kerta sellainen olo, että tässä minun pitääkin olla juuri nyt.

3. Illan- ja yönviettoa L’Alimentation Généralessa

En viihdy hienoilla klubeilla, joihin pitää puunata itsensä kiiltokuvamaiseksi. Sen sijaan nautin rennoista ja tunnelmallisista paikoista, joissa voi istuskella, tanssia ja ehkä jopa syödä. Vaikka Suomessa viihdynkin viikonloput parhaiten kotona tai ystävien seurassa, Pariisissa voisin lähteä yhdeksi illaksi ulos. Aloittaisin illan viihtyisästä Pop in -baarista ja jatkaisin matkaa L’Alimentation Generaleen, jossa suurin osa juhlijoista on paikallisten sijaan turisteja, mutta fiilis aina loistava. Ravintolan ja baarin yhdistelmä on rouhea ja sotkuinen, mutta kaikin puolin hirmu sympaattinen.

4. Taide-elämyksiä Maison Europeenne de la Photographiessa

Ensimmäinen matkani Pariisiin oli sellainen superturistireissu, että heikompaa hirvittäisi. Kuudessa päivässä ehdimme matkaseuralaiseni kanssa nähdä lähes kaikki mahdolliset nähtävyydet ja vähän lisääkin. Jonakin iltana päädyimme puolivahingossa yhteen valokuvagalleriaan, jonka nimeä en ole sen koommin muistanut. Kunnes pari kuukautta sitten löysin samaisen valokuvagallerian pääsylipun vanhan lompakon uumenista. Taisin hyppiä tasajalkaa, sillä niin monta kertaa olen harmitellut, etten painanut paikan nimeä mieleeni. Tämä valokuvagalleria teki ainakin silloisella näyttelyllään niin ison vaikutuksen, että haluaisin kokea sen uudestaan.

5. Viininmaistelua Le Baron Rougessa

Kun puhutaan Ranskasta, ei voi unohtaa viiniä. Kerran pienessä pariisilaisessa bistrossa tarjoilijan kantaessa pöytäämme vesikarahvia eräs vanhempi herrasmies huomautti, että kai te juotte myös viiniä, sehän on parempaa kuin vesi. No tietysti. Eihän ateria ole mitään ilman viiniä. Ja viiniä saa myös Le Baron Rougessa. Pieninä maisteluannoksina, kunnon lasillisina tai tynnyristä mukaan lasipullossa.

Huh, tällaisen postauksen kirjoittaminen taisi olla huonoin idea pitkään aikaan – aloin nimittäin haaveilla Pariisin matkasta entistä kovemmin.

Pariisi-opas Pond Des Arts Alimentation Generale
Pieni Pariisi-opas Moulin Rouge
Pieni Pariisi-opas Sacre Coeur pariisi sacre couer opasViininmaistelua Pariisissa Le Baron RougeViinibaari Pariisissa Le Baron Rougerue de opera pariisi

Posted by:Reetta V.

Kauniissa Suomen Turussa asuva pöytälaatikkorunoilija, intohimoinen valokuvaaja ja markkinointiviestinnän ammattilainen, joka rakastaa hyvää ruokaa, pehmeää kahvia, värikkäitä matkoja, joogaamista sekä unelmien tavoittelemista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *